Valitse sivu

Yrttikylpy! Helpot ohjeet kotikäyttöön

27.08.2022 | Blogi, Energinen keho, Loistava mieli

Hoitavat kylvyt

Onko sinulla kylpyamme? Vaikka vastaisit ”ei”, niin lue silti eteenpäin; voit toteuttaa seuraavia ideoita kotonasi jalkakylpyjen muodossa.

Vesi laukaisee jännityksiä ja rentouttaa lihaksia. Lämmin kylpy tyynnyttää niin kehon kuin mielen, sekä lievittää ärtyneisyyttä ja stressiä.

Rauhoittavalla kylvyllä on usein myös unta ihanasti syventävä vaikutus.

 

Yrttikylpy on helppo tapa lievittää stressiä

Halusin jakaa kokemuksiani kylvyn positiivisista vaikutuksista, sillä muutaman vuoden aikana olen aivan totaalisesti hurahtanut kylpemiseen.

Olen huomannut, että kylvyillä on suuri vaikutus kehon ja mielen rentoutumiseen, rauhoittumiseen, sekä uuden energian lisäämiseen.

Myös käsien, jalkojen ja selän kiputiloja olen menestyksekkäästi ”kylvettänyt pois” lisäämällä kylpyveteen erilaisia yrttejä ja kasvihaudukkeita.

sammalmaja-yrttikylpy-ohje

Yrttikylpy on helppo toteuttaa

Kesällä innostuin kokeilemaan jos jonkinlaisia yrttikylpyjä. Ne osoittautuvat rentouttaviksi ja voimaannuttaviksi, tarjoten keholleni ja mielelleni juuri sitä mitä sillä hetkellä kaipasin.

Keräsin metsäretkiltäni kasveja, jotka kiinnittivät huomioni ja ”halusivat lähteä mukaani”. Intuitiotani seuraten perehdyin kasvi kerrallaan niiden hoitaviin vaikutuksiin, ja opiskelin kasvien käytöstä lisää.

Onneksi olin säästänyt vanhoja yrttioppaita mieheni mummon perintönä, joten tietoa oli helppo ahmia kahmalokaupalla!

Hyviä yrtti- ja kasvilääkintäkirjoja löytyy nykyisin hyvä valikoima myös kirjastosta.

Kesäaikaan, kun luonto on rehevimmillään, voit valmistaa ihanan kylvyn käyttämällä tuoreita kasvien lehtiä (esim. koivu, vadelma, viinimarja, voikukka, mesiangervo, horsma, nokkonen, poimulehti, puna-apila).

Talvella löydät aineksia yrttikylpyihin kaupan vihannesosastolta (basilika, minttu, sitruunamelissa, rosmariini jne.

 

Yrtti-jalkakylpyohje

Käytä jalkakylvyn valmistukseen 1 litra vettä + 3dl tuoretta yrttiä.
Jos käytät kuivattuja yrttejä, niitä tarvitaan puolet vähemmän (1,5dl).

  1. Kuumenna vesi isossa kattilassa kiehuvaksi.
  2. Aseta yrtit sangon pohjalle, ja kaada kuuma vesi sankoon yrttien päälle. Anna hautua 20-30min.
  3. Lisää vatiin sopivan lämpöistä vettä niin, että jalkasi peittyvät. Vesi saa olla niin kuumaa kuin jalkasi kestävät.
  4. Anna hoitavan yrttikylvyn helliä jalkojasi vähintään 15 minuuttia.
  5. Kuivaa jalat, ja täydennä hemmotteluhetki ihanalla jalkavoiteella tai -öljyllä.
  6. Pue puhtaat, lämpimät sukat jalkaasi ja nauti leppoisasta olotilasta.

 

Yrttikylpy kylpyammeessa

  1. Kuumenna suuri määrä vettä isossa kattilassa, jonka pohjalle olet asettanut yrtit. Älä keitä.
  2. Anna yrttien hautua kattilassa kuumassa vedessä ½ tuntia.
  3. Siivilöi kasvit pois vedestä, etteivät ne kulkeudu kylpyammeen viemäriin.
  4. Kaada yrttihaude puhtaan kylpyveden sekaan.
  5. Nauti lempeästä yrttikylvystä!

sammalmaja-ohje-jalkakylpy

Kasvien käyttö kylpyvedessä

Havainnoi eri kasvien vaikutuksia olotilaasi. Voit myös tehdä sekoituksia useammista kasveista. Netistä ja kirjoista löytyy roppakaupalla tietoa kasvien lääkinnällisistä ja hoitavista vaikutuksista.

On tärkeää varmistaa aina, ettei kasvi ole myrkyllinen tai rauhoitettu, eikä sinulle sopimaton (esim. lääkityksesi tai allergiasi vuoksi).

Luonnosta kasveja poimiessasi ota talteen kasvien osia sieltä täältä; älä kisko kasvia juurineen, äläkä katko koko kasvustoa.

Kerää kasveja vain puhtailta paikoilta.

Jos haluat kuivata kasveja myöhempää käyttöä varten, asettele kasvit roikkumaan ilmavasti kuivaan paikkaan. Kun lehdet ovat kuivia, voit riipiä ne varsista irti suoraan paperipussiin.

Paras aika kerätä kasveja on poutasäällä, heti aamukasteen kuivahdettua.

Kuivattamiseen voi käyttää myös kasvikuivuria, tai asetella kuivattavat kasvin osat uunipellille ja suorittaa kuivaamisen maltillisessa lämpötilassa uunissa.

sammalmaja-miten-kuivataan-kasveja

 

Eteeriset öljyt

Kylpyveteen voi lisätä hiukkasen myös runsastuoksuista eteeristä öljyä. Eteeristä öljyä käytetään vain muutama tippa, sillä ne ovat hyvin voimakkaita ja riittoisia.

Öljyjä käyttäessäsi varmista ensin, että ne ovat sopivia juuri kylpytarkoitukseen!

Eteeriset öljyt eivät suoraan liukene veteen, joten ne kannattaa sekoittaa ensin luonnolliseen emulgointiaineeseen kuten pieneen määrään hunajaa, kermaa, saippualiuosta tai Molkosan-maitoheraa.

Veden lämpö edesauttaa eteeristen öljyjen imeytymistä ihon läpi, ja lämmin aromaattinen höyry kulkeutuu hengitettäessä elimistöön.

Eteerisillä öljyillä voi olla hyvin voimallisia vaikutuksia, joten niiden käytössä on syytä noudattaa tarkkaavaisuutta, ettei öljyä lurahda kylpyveteen liikaa.

Itse olen sitä mieltä, että tuoreet tai kuivatut kasvit, yrtit ja kukkaset riittävät mainiosti aikaansaamaan hoitavan vaikutuksen, enkä näinollen käytä teollisesti tuotettuja eteerisiä öljyjä omassa kylpyvedessäni.

sammalmaja-eteeriset-oljyt-kylpyvedessa

Jos olet kiinnostunut luonnonmukaisesta kivunlievityksestä, suosittelen lukemaan artikkelin ”Kivunlievitys: kaalinlehdet ja suolakääre”.
Artikkeliin pääset tästä.

Rentouttavia ja kipua lievittäviä hoitoja tarjoava Sammalmaja toimii Oulussa.

Hermoratahieronta, Reikihoito ja Hypnoosivalmennus tukevat niin kehon kuin mielen kuntoutumista. Tutustu Sammalmajan palveluihin täältä.