Valitse sivu

Hoida työuupumusta lempeästi saunomalla

03.08.2022 | Blogi, Työuupumus

Työuupumus: uudistumisen tie

 

Luokanopettajan työssä kokemani työuupumus herätti aikanaan mielenkiintoni tutkia uupumusta, siihen johtaneita syitä, sekä uupumuksen vaikutuksia elimistössä perinpohjaisesti.

Nyt kun katselen polkuani taaksepäin, huomaan että nelisen vuotta sitten elämäni pysäyttänyt burn out toi lopulta monia uusia hienoja asioita omalle polulleni.

Työuupumuksesta pikkuhiljaa toipuessani aloin järjestellä elämääni uudelleen, ja uusien opintojen myötä perustin myös Sammalmajan. Nykyään tehtäväni on auttaa ihmisiä voimaan hyvin (niin fyysisesti kuin henkisesti), sekä toimia tukena elämän haasteissa ja muutostilanteissa.

Tässä artikkelissa kerron aluksi hieman uupumuksen fysiologisista vaikutuksista ja hermoston toiminnasta.

(Mikäli mielesi ei tänään jaksa käsitellä uusia termejä, niin voit hypätä suoraan otsikkoon ”Sauna”.)

Saunassa rentoutumisen olen halunnut nostaa tässä artikkelissa esille siksi, että löysin saunan rentouttavat ja terveyttä edistävät vaikutukset etsiessäni itselleni sopivia ”hoitomuotoja” työuupumuksesta toipumiseen.

Jos innostut saunomisesta ja saunahoidoista enemmänkin, voit lukea artikkelin lopusta myös ihanasta turvehoidosta.

 

Autonominen hermosto

 

Autonominen, eli tahdosta riippumaton hermosto, on jaettu kahteen osaan: sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon.

Yksinkertaisesti ilmaistuna sympaattinen hermosto kuluttaa, ja parasympaattinen hermosto lisää elimistön energiavaroja. Sympaattisen hermoston ja parasympaattisen hermoston tulisi normaalioloissa toimia tasapainoisesti toisiaan täydentäen.

Työuupumus järkyttää usein hermoston normaalia toimintaa, mutta onneksi voimme omalla toiminnallamme alkaa korjata tilannetta.

 

Työuupumus kiihdyttää sympaattista hermostoa

 

Parasympaattisen hermoston tulisi aktivoitua mm. levon, unen ja ruoansulatuksen aikana, jotta elimistö voisi palautua tehokkaasti ja lisätä energiavarojaan.

Työuupuneilla kuitenkin on erittäin yleistä, ettei parasympaattinen hermosto pääse toteuttamaan tehtäväänsä normaalilla tavalla, sillä sympaattinen hermosto on ”kaapannut vallan”.

Sympaattisella hermostolla on nimittäin tapana yliaktivoitua stressin ja jatkuvan kuormituksen myötä. Tämä tarkoittaa yötä päivää päällä olevaa ”taistele tai pakene” -tilaa elimistössä, mikä voi estää normaalin palautumisen.

Voimat hupenevat vähiin, eikä pitkäkään yöuni tunnu lataavan uutta voimaa ja virkeyttä kehoon, saati sitten mieleen.

sammalmaja-burn-out

Työuupumus ja parasympaattisen hermoston häiriöt

 

Koska parasympaattinen hermosto on osallisena myös ruoansulatusprosessissa, saattaa se heikosti toimiessaan aiheuttaa erilaisia vatsavaivoja.

Jos olet pohtinut johtuvatko vatsaongelmasi tietyistä ruoka-aineista, ja että pitäisikö sinun sen vuoksi kokeilla jotakin tiettyä dieettiä, saattaa kyse olla ainoastaan parasympaattisen hermoston toimimattomuudesta eikä esim. ruoka-aineallergiasta.

Tilanne voi korjautua pikkuhiljaa, elimistösi toimintojen normalisoituessa työuupumuksesta kuntoutuessasi.

Miehillä parasympaattinen hermosto osallistuu erektion tuottamiseen, joten stressillä ja työuupumuksella voi olla suoria vaikutuksia myös seksielämään.

Univaikeudet, jatkuva flunssakierre, hajamielisyys, ärtyneisyys ja kyvyttömyys rauhoittua, voivat kaikki kieliä parasympaattisen hermoston toimintahäiriöistä ja sitä myötä palautumisongelmista.

Seuraavissa kappaleissa kerron saunan terveysvaikutuksista. Jos pidät saunomisesta ja lämmössä rentoutumisesta, voisi saunahoidoista olla sinulle apua myös uupumuksesta kuntoutumisessa.

 

Sauna

 

Saunominen on meille suomalaisille tuttu ja turvallinen juttu. Niinkin tuttu, ettemme aina muista arvostaa sen terveydellemme tuottamia moninaisia hyötyjä.

Lauteilla rentoudutaan ja rauhoitutaan; otetaan vastaan lempeiden löylyjen ja kuumien höyryjen tyynnyttävä, puhdistava vaikutus.

Saunassa on lupa löylytellä hiljaa, omiin ajatuksiin uppoutuen. Toisaalta sauna voi olla myös paikka, jossa on helppo käydä keskusteluja elämän moninaisista asioista.

Mikä parasta, saunassa emme ole älylaitteiden ympäröimiä. ”Lämpimässä luolassa” syvennytään tuntemaan omia sisäisiä tuntemuksia, tai ollaan aidosti läsnä ja vuorovaikutuksessa toisten saunojien kanssa.

Saunahetkeen yhdistyy ”sielun ja ruumiin” puhdistautuminen, hyvän olon, sekä uusien voimien lataaminen. Rentouttavan saunomisen jälkeen unikin maistuu makoisammalle.

sammalmaja-rentoutuminen-palautuminen

Tutkimuksia saunomisen vaikutuksista

 

Saunan terveysvaikutuksia on tutkittu jo vuosikymmeniä. Kirjassa ”Sauna, keho ja mieli” tutkija Tanja Laukkanen ja professori Jari Laukkanen ovat päätyneet mm. seuraaviin (työuupumuksenkin kannalta olennaisiin) tuloksiin:

  • Saunominen rentouttaa niin kehoa kuin mieltä, ja auttaa näin torjumaan stressin haitallisia vaikutuksia.
  • Kivut voivat lievittyä saunomisen vapauttaessa elimistöön beetaendorfiinia.
  • Saunomisen aikana erittyvät mielihyvähormonit vähentävät stressiä ja ahdistuneisuutta ja tukevat kehon parantumista.

 

Usein uupumuksen aikana muistiongelmat lisääntyvät, selkeä ajattelu takkuaa, ja sanat saattavat olla hukassa. Olisiko saunomisesta apua muistin ja aivotoimintojen kuntouttamiseen?

Tutkimusten mukaan saunominen laskee verenpainetta ja vilkastuttaa aivojen verenkiertoa. Viikossa täytyisi saunoa 4-7 kertaa, vähintään 20 minuuttia kerrallaan, jotta aivotoimintoja ja muistia kuntouttava vaikutus saataisiin aikaan.

 

Turvesauna

 

Työuupumuksen myötä saunomisesta muodostui minulle yksi tärkeimmistä (ja helpoimmista) itsehoitomenetelmistä, jota käytän arjessani edelleen säännöllisesti.

Saunomiseen liittyen tutustuin myös erilaisiin saunahoitoihin, kuten turvesaunaan.

Yhteistyöni oululaisen saunaterapeutti Anu Rosenbergin kanssa on syventänyt tietämystäni turvehoidoista, ja vakuuttanut turpeen hyvää tekevistä ominaisuuksista.

Turvetta on käytetty erilaisten vaivojen hoitoon jo yli 200 vuotta Keski-Euroopassa. Suomi on soiden maa, joten turvetta on tekeytynyt maaperässämme jo 5000-6000 vuoden ajan.

Suovesi ja turve ovat olleet tunnettuja parantavista vaikutuksistaan jo tuhansia vuosia kansanparantajien keskuudessa.

Turve muodostuu enimmäkseen rahkasammaleesta, jossa on paljon estrogeenin kaltaisia aineita. Turpeessa on bioaktiivisina aineina mm. humus- ja fulvohappoja, kuparia, magnesiumia, mangaania, sinkkiä ja rautaa. (Suomalaista turvetta on tutkinut mm. geologi Riitta Korhonen.)

Turpeen hoitavat ainesosat vaikuttavat erityisen hyvin saunan lämmössä, tuoden apua mm. iho-ongelmiin, lihaskipuihin ja -jännityksiin, sekä vaihdevuosivaivoihin.

sammalmaja-turvehoito

Omakohtaisia kokemuksia turvehoidoista

Turvehoidot ovat tuntuneet paitsi ihanan rentouttavilta, myös hyvin puhdistavilta niin fyysisesti kuin henkisesti. Olen saanut turpeesta apua mm. käsivarren särkyyn sekä orastavaan iskiaskipuun.

Ihoni on turvesaunan jälkeen ollut pehmeä, ja mieli tyyni ja tyytyväinen. Yöuni on turvehoidon jälkeen hyvää ja syvää.

Koska elimistöni reagoi hyvin herkästi kaikenlaisiin hoitoihin, olen oppinut myös turvesaunassa tarkkailemaan olotilaani, jotta turvehoidon kesto olisi minulle optimaalisen pituinen.

Turvehoito kiihdyttää aineenvaihduntaa ja hikoilu poistaa kuona-aineita, joten vettä on muistettava juoda niin turvesaunan aikana kuin sen jälkeenkin reilusti.

Jos haluat kokeilla turvehoitoa, hakeudu turvehoitajan pakeille, tai kokeile aluksi vaikkapa turvekasvonaamiota omatoimisesti omassa saunassa. Hoitoturvetta voi tilata netistä. Muista suojata lauteet hyvin, sillä turve sotkee ja jättää puuhun tummia jälkiä.

 

Hyödynnä saunaa rentoutumiseen

Työuupumuksesta kuntoutuessa olisi hyvä etsiä itselle sopivia rauhoittumisen muotoja, joiden avulla voi myös oppia tunnustelemaan miltä rentoutuminen tuntuu kehossa.

Sauna on meille suomalaisille yksi tutuimmista rauhan tyyssijoista, ja saunomista kannattaisi aktiivisesti hyödyntää rentoutumista harjoiteltaessa. Saunan hoitava lämpö rentouttaa nopeasti lihakset, ja kehon rentoutuessa myös mielen rauhoittuminen käy helposti.

Saunominen myös tasapainottaa parasympaattisen hermoston toimintaa, sekä lisää mahdollisuutta hyvään yöuneen sekä kehon ja mielen palautumiseen.

Säännölliset rentoutumishetket edistävät hermoston normaalia toimintaa, ja auttavat sympaattista ja parasympaattista hermostoa löytämään tasapainoisen, luonnollisen ja terveyttä edistävän rytmin.

 

Jos haluat lukea lisää saunan terveysvaikutuksista, suosittelen artikkelia ”Saunan 5 terveyshyötyä”. Pääset artikkeliin tästä.

Lähetän sinulle levollista mieltä ja hyviä energioita uupumuksesta toipumisen tueksi. Muista, että sinulla on lupa levätä aina kun siltä tuntuu.

Ehkäpä voisit tänään vaikka lämmittää päiväsaunan ja uppoutua rentouttaviin löylyihin. Pienin askelin eteenpäin!

Terveisin Sammalmajan Heidi