Valitse sivu

EFT naputtelutekniikka avuksi tunteiden säätelyyn

29.09.2021 | Blogi, Loistava mieli

Mikä on EFT

EFT eli Emotional Freedom Technique on 1980-luvulla kehitetty menetelmä, jossa sormenpäillä tiettyjä akupisteitä naputellen pyritään helpottamaan negatiiviseksi koettua tunnetilaa tai kipua.

Tässä artikkelissa annan yksinkertaiset ohjeet EFT tekniikan käyttöönottoon. Artikkelin lopusta löydät myös kuvalliset ohjeet numerojärjestyksessä.

Historia

Vuonna 1980 lääkäri nimeltä Roger Callahan yritti auttaa vatsakivuista kärsivää naista. Mary -nimisen naisen vatsakipujen syy juonsi juurensa vesipelkoon.

Kun mikään ei tuntunut auttavan vesipelon hälventämiseen, pyysi lääkäri Marya naputtelemaan vatsaan liittyvää (silmien alla sijaitsevaa) akupunktiopistettä.

Maryn jatkettua naputtelua muutaman minuutin ajan, veden ajattelemiseen liittyvä epämiellyttävä tunne vatsassa hävisi. Mary pystyi tämän jälkeen jopa menemään aiemmin pelkäämänsä uima-altaan äärelle, ja hänen vesipelkonsa lieveni huomattavasti.

Tästä tapahtumasta alkoi EFT menetelmän tutkimus- ja kehitystyö.

Mihin EFT auttaa?

EFT tekniikan avulla voidaan vapauttaa tunnekuormaa, joka aiheuttaa erilaisia tuntemuksia (esimerkiksi väsymystä, surua, kipua, ärtymystä, pelkoa) jota halutaan lieventää tai poistaa.

Menetelmän avulla voidaan tasapainottaa myös traumojen aiheuttamia terveysongelmia (haitalliset tai rajoittavat ajatukset, tunteet, käyttäytyminen, kivut).

Trauma tapping -tekniikka onkin EFT menetelmän ”sivuhaara”, johon sain mahdollisuuden tutustua keväällä 2021 kipupsykologi, psykoterapeutti Juha Siiran koulutuspäivän aikana. Hänen laaja kokemuksensa ”naputtelutekniikan” hyvistä tuloksista sai pohtimaan menetelmän hyödynnettävyyttä useiden eri ammattiryhmien työssä.

Terapeuttien lisäksi EFT menetelmä olisi helppo ottaa käyttöön esimerkiksi sairaaloissa ja hoitolaitoksissa, ja sen opettaminen lapsille koulussa toisi yhden hyödyllisen työkalun lisää itsehoitomenetelmien ja tunteiden säätelyn työkalupakkiin.

Energeettinen kehomieli

Ihmiskehon monimutkaisessa energiasysteemissä keho ja mieli eivät ole erillisiä palasia, vaan tiiviisti toisiinsa sidoksissa. Trauma, stressi, tai vaikkapa negatiivinen tunnetila voivat aiheuttaa häiriöitä kehomielen energian virtauksissa, jolloin seurauksena voi olla myös fyysisiä kipuja ja vaivoja.

EFT menetelmän tavoitteena on vapauttaa energeettisen systeemin epätasapainotila, ja saada aikaan tasapaino energian, tunteiden, ajatusten ja käyttäytymisen välille.

 

EFT ohje

Seuraavilla yksinkertaisilla ohjeilla voit kokeilla ”naputtelun” tehoa omien tunnetilojesi, stressin tai kivun säätelyyn.

 

Virittäytyminen

EFT menetelmän olennainen osa on psykologinen virittäytyminen ennen varsinaisen naputtelun aloittamista.

Virittäytymisellä tarkoitetaan ongelman ajattelemista, sekä ongelman herättämän tunnetilan kokemista. Syvenny siis aivan ensimmäiseksi tuntemaan kehossasi ja mielessäsi se olotila, johon naputtelulla haluat vaikuttaa.

Ensimmäinen piste: kämmensyrjä

Tunnetilan ollessa päällä aloitetaan naputtelu kämmensyrjästä (kuvassa kohta 1.) Naputellaan siis esimerkiksi oikean käden sormenpäillä vasemman käden kämmensyrjään.

Samalla toistetaan kolme kertaa lause: ”Vaikka __________, hyväksyn itseni ja tämän tunteen syvästi ja täysin”.

Eli jos tunnetila on vaikkapa suru, sanotaan ääneen: ”Vaikka olen surullinen, hyväksyn itseni ja tämän tunteen syvästi ja täysin.”

Voit myös muokata lauseen omaan suuhusi sopivaksi, kunhan siitä käy ilmi tunnetilan ja sinun itsesi täydellinen hyväksyminen.

 

sammalmaja-eft-tapping-points

 

Hoitopisteet 2-9

Kohdan 1 jälkeen siirrytään naputtelemaan seuraavat hoitopisteet (kuvassa kohdat 2-9).

Naputtelu kohdistetaan akupisteisiin, eli kehon sähköjärjestelmän päätepisteisiin (meridiaaneihin). Pisteiden kautta välittyy rauhoittava viesti aivojen mantelitumakkeeseen, jolloin niin keho kuin mieli voivat rentoutua.

Naputellessa toistetaan samalla muistutuslausetta. Muistutuslauseen tarkoitus on fokusoida ajatukset ongelmaan tai tunteeseen, ja lause voi muuttua naputtelun aikana.

Muistutuslause voi olla esimerkiksi: ”Tämä suru” tai ”Tämä tuskallinen kipu”.

Naputtele vähintään 7 kertaa jokaisen pisteen kohdalla. Naputusten määrään ei tarvitse keskittyä, kunhan naputtelet koko ajan, samalla kun toistat muistutuslausetta muutaman kerran kunkin pisteen kohdalla.

Tee naputtelua 2-4 kierrosta, tai sen verran kunnes tunnet helpotusta olossasi. Voit naputella erikseen vasemman ja oikean puolen pisteet, tai sitten yhtä aikaa käyttäen molempia käsiä (esim. pisteet kulmakarvojen sisänurkassa, silmien ympärillä, sekä solisluun sisänurkissa).

Voit naputella toisia pisteitä yhdellä sormella ja toisia useammilla sormilla oman mieltymyksesi mukaan.

Kenelle EFT sopii?

EFT -tekniikka on tutkittu kehomielimenetelmä, jota voit helposti hyödyntää arjessasi stressaavien ja kuormittavien tunteiden helpottamiseen.

Ajatusten ja tunnetilojen havainnoinnin lisäksi se ohjaa hyväksyvään läsnäoloon, ja yhdistettynä akupisteiden stimulointiin, vaikuttaa aivojen ”hätätilakeskuksessa” vapauttaen mm. stressiä.

Halutessasi voit arvioida olotilasi ennen harjoitusta ja sen jälkeen, esimerkiksi asteikolla 0-10. Numeroarviointi on informatiivinen keino saada tietoa myös esimerkiksi lasten voinnista ennen naputtelua ja sen jälkeen, mikäli tunnetilojen sanallistaminen on haasteellista.

EFT on helppo ja turvallinen menetelmä kaiken ikäisille jotka sen kykenevät opettelemaan. Tekniikkaa voi käyttää vaivattomasti työ- tai koulupäivän aikana.

Oman tunnetilan säätelyn mahdollisuus on jokaiselle meistä voimaannuttava ja elämänhallintaa lisäävä tekijä, joka lisää positiivisuutta, varmuutta, sekä tyytyväisyyttä arkeen.

EFT pisteet kuvina

sammalmaja-eft-piste-1

 

sammalmaja-eft-tapping-points-2-3

 

sammalmaja-eft-tapping-points-4-5

 

sammalmaja-eft-tapping-points-6-7

 

sammalmaja-eft-tapping-points-8-9

 

Jos koet vahvasti erilaisia tunnetiloja, eläydyt herkästi toisten ihmisten mielialoihin, ja kuormitut esimerkiksi äänistä tai ihmispaljoudesta, sinua voisi kiinnostaa blogiartikkeli, jossa kerrotaan erityisherkkyyden piirteistä.

Siirry ”Erityisherkkyys” -artikkeliin tästä.