Valitse sivu

Suojaudu taudeilta lisäämällä vastustuskykyä

03.11.2020 | Energinen keho

Hengitä vastustuskykyä

Aamulla vein lapseni päiväkotiin kävellen, niin kuin minulla nykyisin on tapana. Työnsin rattaita kirpsakassa syysaamussa, koira jolkutteli vierellämme ja katseli korvat höröllään puistikon nurmella hyppelehtiviä variksia. Hengittelin sisään ja ulos, sisään ja ulos. Annoin puhtaan ilman virrata keuhkoihini, koko kehooni.

Samalla sisääni virtasi kaasuseoksen (jota ilmaksi kutsutaan) mukana lukematon määrä home-itiöitä, bakteereja, viruksia, mahdollisia allergeeneja ja vesihöyryä. Otin pikkuruiset, näkymättömät hyvinvointini rakentajat ilolla vastaan, tukeakseni vastutustuskykyä.

Imin kaiken itseeni, tiedostaen  luonnon monimuotoisuuden, sen hyvää tekevän vaikutuksen. Lapsikin hengitteli, puhalteli viileään ilmaan höyryhaituvia. Suorastaan tunsin, kuinka vastustuskyky sisälläni sai uutta ravintoa hengittämästäni ilmasta. Kohisten se virtasi päästä jalkoihin, saaden minut tuntemaan oloni terveeksi ja vahvaksi.

 

Kuinka voin luottaa omaan vastustuskykyyni?

Päiväkotiin saavuttuamme, tuttu täti oli vastassa pahoitellen hetkellistä vajetta hoitajien määrässä. Pian kuulemma saataisiin se paikattua; hankalaa tämä syksy kun kaikki sairastavat. Lapset ja aikuiset. Pöpöt tarttuu ja sitten vielä Korona, kaikkihan tästä kärsii. Kun tää aika on tämmönen.

Kerroin että meillä ollaan oltu tosi terveitä. Lapsikin on sairastanut vuoden aikana vaan yhden flunssan. Itse olen ollut terveenä siitä saakka, kun aloin käydä säännöllisesti hermoratahieronnassa muutama vuosi sitten, ja lopulta päädyin myös opiskelemaan tuota tehokasta hoitomuotoa.

”Älä nyt mainitte, äkkiä koputtamaan puuta!” huudahti hoitotäti ja kiirehti kattamaan aamupalapöytää. Koputtelin etusormella päiväkodin eteisen puista naulakkoa, ja passitin lapsen käsien pesulle.

Oman pääni sisällä jäin miettimään että kyllä, luotan edelleen siihen että kehoni toimii. Se on tasapainossa ravintoaineiden suhteen, ja pyrin monin eri tavoin lisäämään luonnollista vastustuskykyä.

Luonto lisää vastustuskykyä

Lisää vastustuskykyä luonnossa liikkumalla.

Hakeudu luontoon

Illalla kävelen koiran kanssa lempipaikkaani lähimetsikköön. Kellahdan kevyesti sammalsänkyyn, silittelen karkeaa poronjäkälämattoa. Unohdun tuijottelemaan puitten latvustoja; kuinka sulavasti ne tanssahtelevatkaan tuulen tahtiin. Kuulen haavan lehtien lempeän liplatuksen, nuuhkin kuivaa kanervaa ja väkeviä suopursuja.

Poimin suuhuni muutaman pinkeän puolukan, annan syksyn maun levitä kieleltä kitalakeen. Halailen mäntyjä ja painan poskeni karheaa, rauhoittavaa kaarnaa vasten. Hengitän sisääni luontoa, tasapainoa, elämää. Saako sen ääneen sanoa, etten pelkää. Olen itsekin osa tätä kaikkeutta. Vastustuskyky on luonnollinen asia, ja terveyden peruspilari.

Mikä on sinun ajatuksesi omasta terveydentilastasi? Luotatko siihen, että kehosi toimii torjuen tehokkaasti mahdolliset taudinaiheuttajat, tai sairastuttuasi parantaa sinut nopeasti? Onko vastustuskykysi heikko, keskiverto vai oikein hyvä?

 

Tehosta vastustuskykyä!

Vaikka ”tää aika on tämmönen” jossa ihmisiä suorastaan pelotellaan viruksilla ja määrätään suojautumisohjeita (jotka toki ovat tarpeellisia sosiaalisen kanssakäymisen tilanteissa), niin mieti kuitenkin miltä pohjalta luot päivittäistä hyvinvointiasi.

Edistätkö vastustuskykyäsi, vai varaudutko vaan suojautumaan pahimman varalle?

Suojamaskien käyttäminen ja käsien pesu eivät ole vastustuskyvyn kasvattamista. Ne ovat hyviä suojautumiskeinoja.

Älä jää pelkästään suojautumiskeinojen varaan, vaan pyri myös lisäämään vastustuskykyä. Luo kehoosi luonnollinen tasapaino, jolloin voit luottaa sen mahdollisimman tehokkaaseen toimintaan myös taudinaiheuttajien pyrkiessä elimistöösi.

 

Katso videolta 7 vinkkiä, joita noudattamalla lisäät takuuvarmasti vastustuskykyäsi!

Lue lisää: Heikentääkö huono unen laatu tai vähäinen unen määrä vastustuskykyäsi? Täältä saat neljä erilaista vinkkiä, jotka auttavat sinua matkallasi Höyhensaarille.