Valitse sivu

Hermoratahieronta kuntouttaa tehokkaasti

12.06.2021 | Energinen keho, Työuupumus

Mitä on hermoratahieronta? Katso tästä esittelyvideo (2,5min.)

Hermoratahieronnan historia

Kokonaisvaltainen hermoratahieronta on lähtöisin 1960 -luvulta. Suomalainen Annikki Kankkunen kehitti tämän ääreishermoston kautta tapahtuvan, koko hermojärjestelmää kuntouttavan neurologisen manipulaatiohoidon, tutustuttuaan mm. Sveitsissä ja Saksassa käytettyihin hoitomuotoihin sekä moninaisiin lääketieteellisiin tutkimuksiin.

Vastaavan tyyppistä ääreishermoston tehokuntoutushoitoa on käytetty myös Kiinassa jo yli 4000 vuotta sitten. Annikki Kankkunen jatkoi kokonaisvaltaisen suomalaisen hermoratahierontahoidon pitkäjänteistä kehitystyötä vuosikymmenien ajan.

Luonnollista hoitoa

Hermoratahieronta on luonnollinen ja tehokas kuntoutusmuoto, joka sopii hyvin myös täydentäväksi hoidoksi virallisen koululääketieteen hoitojen rinnalle. Suurelle osalle ihmisiä menetelmä on vielä melko tuntematon, vaikka siitä onkin kokemukseen perustuvaa tuloksellista näyttöä jo vuosikymmenten ajalta.

Hermoratahieronnassa stimuloidaan ihon hermopäätteitä sormin, ja kuntoutetaan ääreishermoston toimintaa. Keho elpyy itse parantamaan häiriintynyttä toimintaansa, jolloin monet vaivat helpottuvat tai jopa poistuvat pysyvästi.

 

 

Hyviä hoitotuloksia

Hermoratahieronnalla on saatu erittäin hyviä tuloksia lihasvaivoista useimpiin kroonisiin sairauksiin, sekä särky- ja kiputiloihin. Tulokset ovat sitä parempia, mitä varhaisemmassa vaiheessa päästään hoitamaan vaivojen alkusyitä. Lisäksi tuloksiin vaikuttavat mm. asiakkaan oma motiivi osallistua säännöllisiin hoitoihin, halu huolehtia ravinteikkaasta ruokavaliosta sekä riittävästä levosta ja liikunnasta.

Hermoratahieronnan avulla on vähennetty lääkityksen tarvetta ja jopa vältetty leikkauksia. Kroonisten sairauksien kohdalla hermoratahieronta voi ehkäistä liitännäissairauksien puhkeamista. Säännöllisesti hermoratahieronnassa käyvät ihmiset ovat kokeneet hieronnalla olevan suuri hyvinvointia ja vireyttä edistävä vaikutus.

Nykypäivänä yhä lisääntyviä haasteita ihmisten elämään tuovat kiire, stressi, työn ja arjen vaatimukset, sekä uupumus- ja masennusoireet. Hermoratahieronta auttaa lempeän tehokkaasti rauhoittumaan, rentoutumaan ja palautumaan aktivoimalla parasympaattista hermostoa.

Parasympaattisen hermoston toiminta on usein stressin tai uupumuksen seurauksena häiriintynyt, mikä näkyy mm. univaikeuksina ja levottomuuden tunteena. Keho ja mieli eivät kykene palautumaan ja keräämään voimia normaalilla tavalla, vaan tarvitsevat avuksi hoitoa joka tyynnyttää ja johdattelee hermoston pikkuhiljaa ”normaaleille raiteille”. Hermoratahieronta on tähän tarkoitukseen luonteva menetelmä.

 

hermoratahieronta auttaa

Hermoratahieronnan perusteet

Hermoratahieronnassa käsitellään kehon ääreishermostoa. Siinä huomioidaan sekä pitkittäiset, että poikittaiset hermoradat, meridiaanilinjat, iso- ja pikkuaivot, keski- ja väliaivot ja aistit. Tarkoituksena on kuntouttaa ihmisen ääreis- ja keskushermosto niin hyvin, että kaikki hermotukset toimivat kunnolla ja saadaan myös aivot huolehtimaan tehtävistään.

Hoidon vaikutuksesta keho puhdistuu ja ravinteiden imeytyminen paranee, erityselinten toiminta tehostuu ja hormonitoiminta tasoittuu.
Hoito tasapainottaa kehoa ja parantaa puolustuskykyä, jolloin vaivat helpottavat ja uusien sairauksien tuloa voidaan estää.

 

Hoitokerta

Hermoratahieronta kestää noin kaksi tuntia. Hoito tehdään ohuen vaatekerran päältä. Hieronta on käsin, sormin painaen ja pyörittäen tehtyä kokonaisvaltaista hermoratojen, meridiaanien ja niillä olevien akupisteiden hoitoa.

Kokonaisvaltaisessa hermoratahieronnassa käsitellään koko keho päästä varpaisiin. Hoito on rauhallista, lempeää ja kivutonta, siinä käsitellään pehmeästi sormenpäillä hieroen pää, yläraajat, alaraajat ja selkä. Otteet sovitellaan yksilöllisesti asiakkaalle sopiviksi ja miellyttäviksi, ja monet nukahtavatkin hoidon aikana.

Hoidon jälkeen olo on rauhoittunut ja rentoutunut, ja silloin olisikin hyvä levätä ja välttää fyysistä rasitusta loppupäivä.

 

Säännöllisyys

Käsittelykertoja suositellaan otettavaksi 5-10 kertaa viikon välein, varsinkin jos kyseessä on krooninen vaiva. Tällä tavoin saadaan kehon hermosolut toimeliaiksi ja takaisin hermotuksen piiriin, maksan entsyymikanta elpymään ja solun sisäinen tasapaino palautumaan.

Tehohoidon jälkeen hoitoa jatketaan yksilöllisesti 2-5 viikon välein. Hermoratahieronta vaatii myös hoidettavalta pitkäjänteisyyttä, sillä hoito ei ole mikään ”pikahoito”, vaan joskus tarvitaan kuukausienkin hoitoa harvenevin hoitokerroin. Hoidon tulokset ovat yleensä pysyviä.

Hermoratahieronta sopii yksittäisinä kertoina myös rentouttavaksi hemmotteluhoidoksi, joka laskee stressihormonien määrää ja verenpainetta, sekä aktivoi parasympaattista hermostoa edistäen hyvää, syvää yöunta.

hermoratahieronta on lempeää ja tehokasta

Paranemiskriisi

Hoidon vaikutus saattaa olla aluksi oireita pahentava. Näin käy erityisesti kroonisissa sairauksissa, joissa on tyypillistä runsas kuona-aineiden kertyminen kudoksiin. Kehon puhdistuessa sen erityselimet (maksa, munuaiset, keuhko, iho) joutuvat suuren työtaakan alle. Seurauksena voi olla paranemiskriisi, jonka aikana ei tulisi keskeyttää hoitoa, sillä pahenevat oireet viestittävät vain kehon reagoinnista hoitoon ja tilanne muuttuu muutaman hoitokerran jälkeen paranevaan suuntaan.

Paranemiskriisin oireina voi olla esim. pahoinvointia, päänsärkyä, ihottumaa, kuume, kipuja, väsymystä, ripulia jne.

Kaikille näitä paranemiskriisiin kuuluvia tuntemuksia ei välttämättä tule tai ne ovat niin lieviä, ettei henkilö niitä huomaakaan. Hoidon vaikutukset voivatkin näkyä pelkästään positiivisena tuntemuksina; yleensä ensimmäisenä huomataan, että unen laatu on parantunut jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen.

Kuona-aineiden poistumista voi edesauttaa kuivaharjaamalla päivittäin koko keho läpi esim. pehmeällä luonnonharjaksisella saunaharjalla, sekä juomalla tarpeeksi vettä. Veteen voi lisätä hieman luontaistuotekaupoista saatavaa, puhdistamatonta luonnonsuolaa, jossa on mineraalit tallella (korkeintaan yksi teelusikallinen päivässä).

Puhdas, vitamiinipitoinen ruokavalio tehostaa hermoratahieronnan vaikutuksia, nopeuttaa paranemista sekä tuottaa yleistä virkeyttä ja hyvinvointia!

 

Hermoratahieronta kuntouttaa tehokkaasti

Hermoratahieronnasta voit saada apua monenlaisiin vaivoihin, kuten:

 • Selkäkipu ja iskiasvaivat
 • Niska- ja hartiakipu
 • Unettomuus
 • Uupumus, stressi
 • Migreeni, päänsäryt, huimaukset
 • Fibromyalgia, reumaattiset oireet
 • Astma, allergiat
 • Kylmät kädet tai jalat
 • Hormonaaliset häiriöt, lapsettomuus
 • Ruoansulatus- ja imeytymishäiriöt, vatsavaivat
 • Ihottumat
 • Määrittelemättömät kivut ja vaivat, joita koululääketiede ei ole tunnistanut

Koko kehon elintoimintoja elvyttävänä toimii se myös erinomaisena nesteenpoistajana ja kehon kokonaisvaltaisena puhdistajana, sekä auttaa ravinteiden imeytymisessä ja hormonitoimintojen tasapainottamisessa.

hermoratahieronta rentouttaa

Kenelle hermoratahieronta sopii?

Hermoratahieronta on mitä parhainta hoitoa kehon erilaisissa häiriötiloissa. Terveyden hoitokeinona se on yksi kokonaisvaltaisimmista hoitomuodoista, joka sopii lähes kaikille, niin vanhuksille kuin lapsillekin. Poikkeuksen muodostavat hiljattain leikkauksessa olleet (varoaika 8 viikkoa) sekä elinsiirtopotilaat.

Raskaana oleville hermoratahieronta sopii raskausviikosta 38 eteenpäin, jolloin se valmistaa elimistöä lähestyvään synnytykseen. Osalla naisista raskauden loppuvaiheessa tehty hermoratahieronta voi käynnistää synnytyksen.

Katso tästä lyhyt esittelyvideo (2,5min.), josta näet hermoratahierontakäsittelyä aidossa hoitotilanteessa.

 

Oulussa hermoratahierontapalveluja tarjoaa Sammalmaja. Tästä pääset Sammalmajan hermoratahierontasivulle ja ajanvaraukseen.